Voor elkaar en met elkaar.

Ons project gaat bijna beginnen.
Met ingang van deze week zetten wij iedere vrijdag een creatieve opdracht online via de website, facebook en instagram.

Je gaat aan de slag en stuurt ons foto’s van je werkstuk(ken). Online maken we ons eigen museum met deze foto’s. We zijn van plan om de kunstwerken op een later tijdstip ook daadwerkelijk te exposeren in het Museum van de Vrouw.

Iedereen mag en kan meedoen.
De meest creatieve inzendingen worden beloond met een kleine attentie.

Het zou fantastisch zijn als je deel neemt. Je bent creatief bezig en anderen kunnen genieten van wat je gemaakt hebt. Voor elkaar en met elkaar!

Benieuwd naar de eerste opdracht? Houd vrijdag onze kanalen in de gaten.

Ga naar ons Online Museum

Quarantaine Challenge #7 – Onderduiken

Quarantaine Challenge #7 - Onderduiken Onderduiken Tijdens de Tweede Wereldoorlog liepen groepen mensen, zoals Joden, Roma en Sinti, het risico gewoon te worden opgepakt. Daarom gingen mensen onderduiken. Ook leden van het verzet [...]

Quarantaine Challenge #5 – Poppy

Poppy (klaproos) - symbool voor gevallen soldaten De klaproos (papaver) wordt al sinds de Oudheid in verband gebracht met de dood. Door de slaapverwekkende bestanddelen stond de plant bij zowel de Grieken [...]

Quarantaine Challenge #4 – Oorlogskeuken

Oorlogskeuken Voedsel werd schaars zeker aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Om ervoor te zorgen dat iedereen aan voedsel kon komen, werden er voedselbonnen ingevoerd. Op 11 oktober 1939 was suiker [...]

Online Museum

Quarantaine Challenge 1 – Ontwerp een bevrijdingsjurk, -rok of broek

Gesloten maar toch toegankelijk en inspirerend, dat is wat uw museum en meerdere andere in het land kenmerkt. Het initiatief van het Museum van de Vrouw om in de huidige Corona crisis creatieve werkstukken te maken vind ik hartverwarmend.

Mijn creatie bestaat uit een speels geknutseld ontwerp voor een zonnig gele jurk. In de tekstrand staat de Latijnse uitdrukking : ‘Magna res Libertas’ te lezen, ofwel: ‘De belangrijkste zaak is de vrijheid’. Links beneden staat het woord vrijheid in meerdere talen: freedom, liberté, Freiheit, Libertad en Liberta.

De jurk met lange mouwen in een geschulpte vorm en met een zonnig gele ondergrond is versierd met vlaggetjes, rozenblaadjes, strikjes van groen naaigaren en een veelheid aan glitters als sierranden.

Mijn gedicht erbij:

VRIJHEID TE VIEREN
GELUK HERVINDEN
IN DAGEN WAARVAN
IEDER HOOPT DAT ZIJ
TERUG ZULLEN KOMEN

VRIJHEID IS NIET VANZELFSPREKEND
VRIJHEID IS EEN VERWORVEN GOED
VRIJHEID GEEFT LUCHT AAN HET LEVEN
VRIJHEID VOORBIJ AAN BEPERKINGEN

VRIJHEID IS HET LEVEN VIEREN IN HET GEWONE VAN ALLEDAG

Kleuren voor de bevrijding van Nederland.
Hart voor de zorg in deze tijd.

Beer voor de oproep om kinderen bezig te houden.

Ik heb een patroon gemaakt van een jumpsuit. De materialen zijn van echte bloemen, de Gerbera die staat voor trots en liefde.
Op de mouwen en borststuk Gerbera blaadjes op de broek de stampers van de Gerbera.

Een vrijheids korte broek. Voor mij is vrijheid: naar het strand gaan. Daarom een zomerbroekje. Het gebruik van restjes stof, zoals in 1945 geeft een opgeruimd gevoel en weer wat ruimte in de kast.

Deze pareo is gemaakt van sjaals die bij een vrije windvlaag wapperen als een vlag. De pareo heeft de kleuren van de Nederlandse vlag met wimpel. Het rood is bloedrood van oud bloed dat opgedroogd is, als teken van bewustwording wat de vrijheid, die 75 jaar geleden verkregen is,  gekost heeft.

Op de 2e foto kunt u zien dat op de oranje sjaal spiegeltjes geborduurd zijn. Deze zijn om ook de komende 75 jaar “Niet weg te kijken” zoals onze koning Willem Alexander van Oranje Nassau heeft gesproken op de dodenherdenking 4 mei 2020.

Quarantaine Challenge 2 – Herinneringsboekje

Pooh is voor mij vaak een beer die op een makkelijke manier iets zegt en tovert een glimlach op mijn gezicht.

Oranje. Rood wit blauw. Waren de kleuren.

Herinneringen worden elke dag opnieuw geboren. Soms zijn ze bitter zoals in deze Corona tijd. De herinneringen die ik verwerkt heb in dit herinneringsboekje zijn op een enkele na vrij vers, van vorig jaar. Het is een ode aan de vrouw, geïnspireerd door uw museum. Hierin figureren onder meer actrice Asta Nielsen , met een handgeschreven uitleg erbij en De dame met de camelia’s met een gedicht. Ook kinderen zijn present met hun heel eigen reacties.

Voor mij geen geschreven herinneringen. Maar een gevilte boekomslag waarin gekregen materialen van lieve mensen in verwerkt zijn en een voor mij bijzondere foto.

Quarantaine Challenge 3 – Opdat wij niet vergeten

Zakkeduuster. Allein ein smaal streepke leech op de keldervloer. ’t Liektj of det kridzelke lanksaam versjuuftj. In de ruumte ruuktj ’t nao erpel. ’t Is d’r kawd en klam. Juupke sjoevertj. Mit zien knuuske in de werm handj van papa zitj hae mit opgetrokke kneen taege de witgekalkdje moer aan. Mama en zien breurke huuertj d’r naeve zich zach aome. Wujer is ’t doadstil. ’t Is gevieërlik óm laeve te make. Seldaote zoewe anges papa mit kènne numme óm äöver de grens te mótte gaon wirke. Zie hawwe al hieël dök mazzel gehadj. Opa Joep neet, dae is al ’ne lange tied neet mieë thoes. Wo d’r haer is wètj nemes. Oma is mit ome Hoebaer en tante Lieën nao Frieslandj vertróch en papa verzörgtj tösse ’t gevaor door häör vieë. D’r zeen nag mer ein paar luuj achtergebleve in ’t dörp. Die wore waes en hawwe zich versjoeldj, ómdet die neet wólle loestere nao ’t besloet van de börgemeister. Zoa ouch papa en noe mótte ze same good blieve oetkieke. Deze kieër, midde oppe daag, reuptj Juupke oppertied papa óm flot heives te kómme. Wie lang ’t óngerduke dees reis doertj, wètj papa neet. Ze sjrikke van lieëg äöverkómmendje vlegers, graof gewèldj van róndjvlegendje stein, sneuvelendje roete, fluitendje keugel en óntplóffendje granate. Allemaol razele ze van angs. Nao ein tiedje weurtj ’t akelig stil en ederein blif gespanne wachte op waat kómme geit. “Ich mót”, smiespeltj Bertje väörzichtig. “Det geit noe neet”, fluustertj mama. “Prebeer ’t mer op te haoje.” Bertje blif kniepe en op en aaf sjravele. Opèns trèktj Juupke zien handj trök es hae get werms veultj. Hae wiltj opsprènge, mer zuutj tegeliekertied det ’t streepke leech op de gróndj weg is. Wie kan det? Hae huuertj doonbie stömme. Zoewe ze den toch verraoje zeen? De menkes beginne zach te janke. De däör geitj mit väöl lewej aope en de zón sjientj volop bönne. Es de ouge aan ’t fel leech gewèndj zeen, zeen ze straolendje seldaote mit eine groate glimlach van oar toet oar. “You are free”, rope die.

De mensen van voorbij,
zware tijden, veel geleden.
De mensen van voorbij,
hard gestreden voor onze vrede.

De onzekerheid en pijn, de offers en helden.
Alle mensen die hun verhalen vertelden.
Deze oorlog behoort tot het verleden,
de oorlog in de mens nog steeds in het heden.

De mensen van voorbij,
opdat we niet vergeten.
De mensen van voorbij,
luister naar hun hartenkreten.

Quarantaine Challenge 4 – Oorlogskeuken

Het recept dat ik bedacht voor schotel ‘Echie’ – vernoemd naar Echt – heeft een symbolische betekenis. Vandaar de garnering met het ‘raampje’. Het gif van de oorlog schuilt in de lieflijke boterbloem. Deze is niet eetbaar en is even onverteerbaar als geweld.

Ik wilde er een plantaardige touch aangeven en de bedoeling was dat de uitstraling van het gerecht zonnig zou zijn, met hoop op betere tijden. Bovendien diende het voedzaam genoeg te zijn, met weinig ingrediënten.

De bereidingswijze voor circa 3 personen
Kook een aardappel en een ei voor de garnering, o.a. met eikruim en bieslook. Fruit 1 ui en een teentje knoflook. Bak spekjes. Voeg aan de afgekoelde en in blokjes gesneden aardappel. stukjes appel toe en knapperige spekjes. Roer het geheel door elkaar met reepjes ijsbergsla. Daarbij kunnen snippertjes tomaat. Als basis dient een dressing van 1 el honing en 2 el olie.

Quarantaine Challenge 5 – Poppy

Met wat verpakkingsmateriaal en acrylverf ontstond deze klaproos creatie op ware grootte. POPPY Jij mooie rooie in het groen ons en mij maak je blij in mei weet bermen te betoveren ‘s morgens ben je gesloten gaat later open in volle glorie je weet van slaap en nacht van dood en hergeboorte, papaver, maanzaad, opium oogstrelend in gezelschap jij mooie rooie in het groen

Voor deze challenge heb ik een steentje wat ik gevonden heb tijdens het wandelen, versierd met een klaproos. 

Een goed verhaal heb ik niet bij de klaproos. Behalve dat ik het een mooie fragiele bloem vind die op een of andere manier altijd mijn aandacht trekt. Ik kan er niet voorbij gaan zonder tegen mijn gezelschap te zeggen: “oh, kijk daar een klaproos!”

Quarantaine Challenge 6 – Moederdag

Moederdag

Eenmaal voorbij blijft deze dag dagen
Moederdag
Een traditie die omarmt en verwarmt
Moederdag
Onvoorwaardelijke trouw en gaven
Moederdag
Generaties vormen een liefdevol hart
Moederdag

Marianne Wulms – Hovens