Educatie

De ervarings- en belevingswereld van leerlingen staat centraal bij de educatieprojecten van het Museum van de Vrouw.

Samen met de leerlingen reizen we door de cultuurhistorie van de gemeente Echt-Susteren en schenken aandacht aan het culturele erfgoed door het vertellen van de verhalen van vroeger.

Van cruciaal belang zijn samenwerken en samen zijn. Ieder educatieproject wordt op maat gemaakt en aangepast aan de betreffende doelgroep en aan de eisen/wensen van de school. Uitgangspunt is altijd de lopende tentoonstelling en een bezoek aan het Museum van de Vrouw is onderdeel van het project. Een rondleider, die de taal van de leerlingen spreekt en zich kan inleven in de belevingswereld van leerlingen, begeleidt het bezoek.

Daarnaast wordt er op school, in samenwerking met en begeleid door medewerkers van het museum, een creatieve opdracht uitgevoerd. Duur en intensiteit worden in overleg met de leerkracht vastgesteld. Het eindresultaat van deze activiteit zal een korte periode in het museum te bewonderen zijn in een kleine expositie.

Behalve de educatieprojecten kunnen wij voor een school ook een rondleiding door de tentoonstelling verzorgen, aangevuld met passende opdrachten, een quiz of een creatieve activiteit (altijd in overleg met de leerkracht).

educatie-museum-van-de-vrouw

Dit jaar liep er een project met de Angela school in Echt. Lieke en Armanda vertellen: “Op school hebben we les gekregen in de materie en op internet gezocht naar achtergrondinformatie. We hebben een spoorwegmaquette gemaakt en die is goed gelukt! Ook de 3D-poppetjes waren leuk om te maken. En omdat we veel moesten samenwerken hebben we onze klasgenoten op een andere manier leren kennen. We kijken met plezier terug op dit project!