Quarantaine Challenge #13 – Hergebruiken, daar zit muziek in

Tegenwoordig is het heel hip om te recyclen. We beseffen steeds meer dat we onze wereld aan het vernietigen zijn met elkaar en zien ook dat het heel goed mogelijk is om materialen een tweede leven te geven. Vroeger, en met name tijdens de Tweede Wereldoorlog en vlak erna, werden materialen hergebruikt omdat er een tekort was.

Zo werden oude meelzakken gebruikt om kleding van te maken. De stof van parachutes was mooi voor gelegenheids- en onderkleding. Trouwjurken, doopjurken, maar ook onderrokken en kinderjurkjes werden van deze zijdeachtige stof gemaakt. Ook luciferdoosjes werden hergebruikt. Er werden vaak siervoorwerpen en kruisbeelden van gemaakt. Voorbeelden van hergebruik vind je terug op verschillende plaatsen in de tentoonstelling Stille Kracht, die vanaf 1 september weer te bezoeken is (na reservering, want we houden ons natuurlijk aan de richtlijnen van het RIVM).

Er zijn nog veel meer materialen en toepassingen te benoemen, want hergebruiken is altijd handig als je een tekort aan nieuwe materialen hebt. Met een beetje logisch nadenken en creativiteit kun je zo veel dingen oplossen en ruim je ook nog eens een keer overtollig materiaal op.

Voor deze challenge-opdracht willen we ook graag materialen hergebruiken. Daarom willen we je vragen om van gebruikte materialen een muziekinstrument te maken. Op Pinterest staan heel veel leuke ideeën, maar van een wc-rolletje, een beetje rijst of bonen en twee ronde papiertjes maak je al een leuke rammelaar (of schudkoker).

Wij zijn heel benieuwd naar jullie creatieve ideeën en uitwerkingen. Stuur ons daarom een foto via info@museumvandevrouw.nl. Natuurlijk komen ook deze creaties terug in ons online museum en later in het museum.

Kerstchallenge

Kerstchallenge Kerstmis is het feest van de tradities en gebruiken. De kerstboom, kerstballen, de nachtdienst in de kerk, cadeautjes onder de kerstboom, waxinelichtjes en kaarsjes, op bezoek bij familie maar ook kerstshows [...]

Stemmen Quarantaine Challenges

Stem op jouw favoriete inzendingen Voor het Museum van de Vrouw zijn de bezoekers en lezers van onze digitale kanalen heel belangrijk. Daarom hebben we er ook voor gekozen bezoekers en lezers [...]