Quarantaine Challenge #9 – Pinksterweekend, communieweekend

Deze week geen echte challenge, maar herinneringen. In de gemeente Echt is het pinksterweekend gereserveerd voor de eerste heilige communie. In de gemeente Roerdalen is dit bijvoorbeeld altijd met moederdag.

De volgende herinneringen van het communiefeest zijn voor sommigen misschien herkenbaar, anderen hebben hun eigen herinneringen. Die mogen ze natuurlijk met ons delen (liefst met foto).

Begin mei 1940 deed ik in de St. Jan mijn eerste communie. De oorlog was juist begonnen en wat ik mij in verband hiermede nog herinner is, dat er op het “communiefeest” voor het eerst geen gebakjes e.d. waren. Wat er wel was, dat was een cadeautje van twee (“dienstplichtige”) Duitse militairen, die bij ons waren ingekwartierd. Het was een kinderboekje met een handgeschreven opdracht en gelukwens. Ik heb het jaren bewaard, maar het is na een verhuizing niet meer voor de dag gekomen.
Jan van den Broek, 1940
Bron: CuBra

De voorbereiding op de communie vond op school plaats, gewoon tijdens de lessen. Gemakkelijk was het niet, want wat moest je je als kind voorstellen bij “Jezus die in je hartje komt” en bij het “nuttigen van het lichaam en bloed van Jezus”? Zeker omdat je als communicantje alleen de ouwel kreeg en niet de miswijn. Het werd pas echt spannend, toen we met de hele klas naar de kerk gingen om het ontvangen van de hostie te oefenen. De meester of juffrouw dirigeerde groepje na groepje naar voren, waarna we in een keurige rij werden opgesteld voor de communiebank. Op een teken van de leerkracht moesten we tegelijkertijd knielen met de handen gevouwen onder het kleed dat over de communiebank hing. Daarna: mond open en tong uitsteken. Zo brak het moment aan dat de priester langskwam en deed alsof hij iets op mijn tong legde. Tenslotte stond de rij weer tegelijkertijd op en ging ik met neergeslagen ogen en gevouwen handen terug naar mijn plaats.

Naast de kerkelijke voorbereiding waren er meer spannende dingen te beleven: jongens kregen een nieuw pak en meisjes een bruidsjurk. Verder was er natuurlijk een groot feest in aantocht en – niet te vergeten! – cadeaus. Een standaard-geschenk in veel families was een ontbijtbord met bijbehorende kop en schotel. Op alle drie stond een afbeelding van een jongetje of een meisje dat de hostie ontvangt, met daaronder: “Ter herinnering aan uw Eerste Heilige Communie”.
Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum

Graag ontvangen wij jouw herinnering via info@museumvandevrouw.nl. De inzendingen worden geplaatst op onze website en sociale media. Op een later tijdstip willen we een tentoonstelling inrichten met alle inzendingen.

Mariet Suntjens

Kerstchallenge

Kerstchallenge Kerstmis is het feest van de tradities en gebruiken. De kerstboom, kerstballen, de nachtdienst in de kerk, cadeautjes onder de kerstboom, waxinelichtjes en kaarsjes, op bezoek bij familie maar ook kerstshows [...]

Stemmen Quarantaine Challenges

Stem op jouw favoriete inzendingen Voor het Museum van de Vrouw zijn de bezoekers en lezers van onze digitale kanalen heel belangrijk. Daarom hebben we er ook voor gekozen bezoekers en lezers [...]