Poppy (klaproos) – symbool voor gevallen soldaten

De klaproos (papaver) wordt al sinds de Oudheid in verband gebracht met de dood. Door de slaapverwekkende bestanddelen stond de plant bij zowel de Grieken als de Romeinen symbool voor de eeuwigdurende slaap. Veel graven en tombes uit de Oudheid zijn dan ook voorzien van een afbeelding van de klaproos. Pas in de twintigste eeuw werd de plant specifiek een symbool voor de gevallen soldaten.

Eerste Wereldoorlog

Op 2 mei 1915 was de Canadese chirurg John McCrea getuige van de begrafenis van zijn vriend, luitenant Alexis Helmer. Het viel McCrea tijdens de ceremonie op dat de graven van de gevallen soldaten voornamelijk begroeid waren met klaprozen. Het inspireerde hem tot het schrijven van “In Flanders Fields”, een gedicht over de oorlog en de dood.

In Flanders fields, the poppies blow 
Between the crosses, row on row 
That mark our place; and in the sky 
The larks, still bravely singing, fly Scarce heard amid the guns below… 

We are the Dead. Short days ago 
We lived, felt dawn, saw sunset glow, 
Loved, and were loved, and now we lie 
In Flanders fields… 

Take up our quarrel with the foe: 
To you from failing hands, we throw 
The torch; be yours to hold it high. 
If ye break faith with us who die 
We shall not sleep, though poppies grow In Flanders fields…  

Aan de klaproos zelf wordt symbolische waarde toegekend. De kleur rood verwijst naar het bloed van de doden, de zwarte kern naar dood en rouw. In het hart van de bloem is tenslotte een kruisvorm te herkennen, gezien als het christelijk symbool voor lijden. De klaproos is het symbool geworden voor het ondraaglijke lijden van alle slachtoffers.

Deze opdracht, vlak voor dodenherdenking en bevrijding, staat in het teken van de klaproos of poppy. Maak je eigen klaproos. Knutsel, teken, schilder of plak en schrijf er je eigen verhaal bij. Stuur een foto van je werkstuk naar info@museumvandevrouw.nl. Wij zullen de inzending opnemen in ons online museum en op onze facebook en instagram pagina.

Wij wensen je veel plezier.

Kerstchallenge

Kerstchallenge Kerstmis is het feest van de tradities en gebruiken. De kerstboom, kerstballen, de nachtdienst in de kerk, cadeautjes onder de kerstboom, waxinelichtjes en kaarsjes, op bezoek bij familie maar ook kerstshows [...]

Stemmen Quarantaine Challenges

Stem op jouw favoriete inzendingen Voor het Museum van de Vrouw zijn de bezoekers en lezers van onze digitale kanalen heel belangrijk. Daarom hebben we er ook voor gekozen bezoekers en lezers [...]