Oorlogskeuken

Voedsel werd schaars zeker aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Om ervoor te zorgen dat iedereen aan voedsel kon komen, werden er voedselbonnen ingevoerd. Op 11 oktober 1939 was suiker het eerste voedingsmiddel dat alleen met bon verkrijgbaar was. Tot in de jaren ’50 was distributie van schaarse producten nodig. In de Randstad was de winter van 1944/1945 een echte hongerwinter. In Limburg hebben de meeste mensen geen gebrek gekend. Ze hadden vaak een eigen moestuin en wat kippen of een varken. Er werd zeker gevorderd bij de boeren, maar ja; ” het varken was niet zo vet als anders en de koe gaf minder melk. Ook de kippen legden minder eieren”.
Mensen werden vindingrijk en gebruikten andere ingrediënten om te koken. De bekendste zijn tulpenbollen en brandnetels.

Bedenk een recept wat in de oorlog gemaakt had kunnen worden. Kook het zelf en maak een foto van het gerecht en stuur ons het recept.

De foto’s en het recept kun je weer sturen naar info@museumvandevrouw.nl.

De foto’s zullen we delen via onze gebruikelijke kanalen.

Wij wensen je veel kookplezier en alvast smakelijk eten. 😉

Quarantaine Challenge #7 – Onderduiken

Quarantaine Challenge #7 - Onderduiken Onderduiken Tijdens de Tweede Wereldoorlog liepen groepen mensen, zoals Joden, Roma en Sinti, het risico gewoon te worden opgepakt. Daarom gingen mensen onderduiken. Ook leden van het verzet [...]

Quarantaine Challenge #5 – Poppy

Poppy (klaproos) - symbool voor gevallen soldaten De klaproos (papaver) wordt al sinds de Oudheid in verband gebracht met de dood. Door de slaapverwekkende bestanddelen stond de plant bij zowel de Grieken [...]

Quarantaine Challenge #4 – Oorlogskeuken

Oorlogskeuken Voedsel werd schaars zeker aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Om ervoor te zorgen dat iedereen aan voedsel kon komen, werden er voedselbonnen ingevoerd. Op 11 oktober 1939 was suiker [...]