Ontwerp een bevrijdingsjurk,-rok of- broek voor jezelf, een kind of een pop.

Na de oorlog was iedereen blij. Men wilde de blijdschap over de bevrijding tonen. De vlaggen werden buiten gehangen en de mensen maakten kleding van vlaggen. In onze tentoonstelling “Stille Kracht” is zo’n bevrijdingsjurkje te zien.

Mies Boissevain-van Lennep kwam in 1945 met het idee een nationale feestrok te maken van kleine restjes stof, waaraan een herinnering zat. Bijvoorbeeld stukjes stof van kinderkleding en van kleding van (overleden) geliefden.  Zo vertelde de rok het verhaal van degene die de rok had gemaakt. Dit zorgde voor verbondenheid, want de verhalen waren ook voor anderen herkenbaar.

Een voorbeeld van een feestrok of nationale bevrijdingsrok zie je hier uit Vught.

Wij hopen nu ook bevrijd te worden van het corona-virus. Wij denken aan elkaar, helpen elkaar waar mogelijk en proberen deze verwarrende dagen door te komen.

De opdracht is eigenlijk heel eenvoudig en geschikt voor klein en groot.

Ontwerp een kledingstuk dat voor jou vrijheid betekent. Dit mag getekend, geknutseld of genaaid worden. Je bent geheel vrij om je creatief uit te leven op je eigen manier.

Maak een foto van je creatie en stuur die naar info@museumvandevrouw.nl onder vermelding van “Voor elkaar en met elkaar”. Heb je Facebook of Instagram? Deel je creatie dan ook op Facebook of Instagram, tag ons (@museumvandevrouw) en sluit je aan met de hashtags #voorelkaarmetelkaar & #museumvandevrouw zodat we je creatie kunnen vinden. Alle inzendingen zullen wij publiceren op onze digitale kanalen. Op een later tijdstip hopen wij alle creaties ook in het echt te kunnen tonen aan het publiek.

De meest creatieve inzendingen worden beloond met een kleine attentie.

Veel knutselplezier en wij hopen dat je kledingstuk je eigen verhaal vertelt. Het verhaal mag ook mee ingestuurd worden.

Reacties graag vóór 10 april.

Kerstchallenge

Kerstchallenge Kerstmis is het feest van de tradities en gebruiken. De kerstboom, kerstballen, de nachtdienst in de kerk, cadeautjes onder de kerstboom, waxinelichtjes en kaarsjes, op bezoek bij familie maar ook kerstshows [...]

Stemmen Quarantaine Challenges

Stem op jouw favoriete inzendingen Voor het Museum van de Vrouw zijn de bezoekers en lezers van onze digitale kanalen heel belangrijk. Daarom hebben we er ook voor gekozen bezoekers en lezers [...]