Lang Leve Lingerie (2012)
27-08-2020
Het Museum van de Vrouw heeft in de loop der jaren veel tentoonstellingen gepresenteerd. Af en toe zullen we u in onze blog meenemen naar een eerdere tentoonstelling. Dit keer een tentoonstelling die in 2012 bij ons te bezoeken was.
De tentoonstelling Lang Leve Lingerie nam u mee op een interactieve reis door de tijd, waarbij de geschiedenis van de onder- en beenmode centraal stond. U mocht gluren in paskamers, kijken onder rokken en voelen aan allerlei stoffen en materialen. Ook kon u zelf ervaren hoe het gevoeld moet hebben om een korset en crinoline (hoepelrok) te dragen.
Verder was er natuurlijk ook heel veel informatie te vergaren. Wat hoort er allemaal thuis in een linnenuitzet? Hoeveel onderrokken werden er gedragen rond 1900 en hoe kon je over de crinoline en al die onderroken nog een jurk aankrijgen? Wat is het verband tussen een ‘’platdrukker’’ en de emancipatie van de vrouw? Sinds wanneer dragen we een BH, een panty of een string? Welke materialen werden er gebruikt en wie waren er verantwoordelijk voor de veranderingen in de ondermode. De tentoonstelling Lang Leve Lingerie gaf op al deze vragen een antwoord.
Er was in de tentoonstelling o.a. veel aandacht voor de drastische ontwikkelingen van diverse bijzondere kledingstukken.
Bron: Museum van de Vrouw
Ook waren er verhalen van vroeger te lezen van vrouwen zoals Gertruida (1857), Elizabeth (1907), Antje (1945) en Ida (1973). Door deze verhalen ontstond een duidelijk beeld van de sociale positie van de vrouw in verschillende tijdvakken en van de ontwikkeling van het silhouet. Het moge duidelijk zijn dat de vrouwen met de crinolines en de vele onderrokken niet konden werken en alleen maar mooi hoefden te zijn. Daarentegen droegen vrouwen als Antje praktische kleding waarin gewerkt kon worden.
Het laatste deel van de tentoonstelling ging in op de beenmode. Nylons, kousen en de panty. Voor ons allemaal heel gewoon maar wat is de geschiedenis van deze mode-items. Van welk materiaal werden ze gemaakt, wie kwam op het idee, hoe ontwikkelden ze zich, wanneer werden ze gedragen. Vragen die natuurlijk nauw samenhangen met de geschiedenis van de vrouw.
Bezoekers werden op diverse manieren geprikkeld om de geschiedenis van onder- en beenmode te ontdekken.
Bron: Museum van de Vrouw
Lang Leve Lingerie was een heel aantrekkelijke tentoonstelling die veel bezoekers heeft getrokken. Hij was samengesteld en ingericht door Floor van der Plas (collectiebeheerder) en Liselotte van Beusekom (conservator) in samenwerking met de vrijwilligers van het Museum van de Vrouw. Wist u trouwens dat alle tentoonstellingen van het Museum van de Vrouw ontwikkeld en ingericht worden met en door de vrijwilligers? Vandaar dat in de tentoonstellingen altijd de liefde voor de voorwerpen en de geschiedenis van de vrouw zo goed zichtbaar is.