Hoe een Amerikaanse piloot Berlijnse kinderen een zoete kerst bezorgde.
31-12-2020
Kerst draait om gezelligheid en samenzijn maar is ook de tijd van zingeving. Iets doen voor een ander past helemaal in de kerstgedachte. Vandaag een bijzonder kerstverhaal uit de na-oorlogse jaren.
December 1948. Ergens in Duitsland vliegt een militair transportvliegtuig door de nacht, op weg naar Berlijn. Aan boord heeft het toestel, meel, kolen en andere voorraadmiddelen. Deze goederen moeten naar het westelijk deel van de stad dat door Stalin afgesloten is. Tevens zijn er een heleboel kleine parachutes met snoepgoed aan boord, bedoeld voor de West-Berlijnse kinderen.
De piloot is Gail Halvorson (1920), hij is luitenant bij de Amerikaanse luchtmacht en al tijden actief om de bewoners van Berlijn via een luchtbrug te bevoorraden. Vanaf juli is hij begonnen om kleine parachutes met snoepgoed mee te nemen en los te laten boven de stad. Dit omdat hij onder de indruk was van de dankbaarheid van de Berlijnse kinderen die hij op het vliegveld had gesproken.
Piloot Gail Halvorson (“Berlin Candy Bomber”) bezig met de kleine parachutes vol snoepgoed.
Bron: TKTK (Wikimedia Commons), Wikipedia, AP
Halvorson overtuigt zijn crew om snoepgoed en zakdoeken te verzamelen. Hier maakt hij parachutes van met pakketjes snoep eraan gebonden. Zoals afgesproken met de kinderen dropt hij het snoepgoed vlak voor de landing op vluchthaven Tempelhof. Afgesproken is ook met de kinderen dat hij voor zijn komst de vleugels van zijn vliegtuig laat schudden zodat zij weten dat het snoepgoed onderweg is. Dit levert hem de naam Wackelflugel (Uncle Wiggly Wings) op. In het begin was deze actie nog zonder toestemming, maar later kreeg hij van hogerhand toestemming en kreeg de operatie zelfs een eigen naam: Little Vittles. Vittles was de codenaam die de Amerikanen gaven aan de Berlijnse luchtbrug die op 26 juni 1948 van start ging. Duitsland was, na de WO2, verdeeld in 4 bezettingszones. Omdat Stalin (Rusland) niet wilde dat Duitsland weer machtig kon worden, weigerde hij democratisering zoals afgesproken en bleef hij macht uitoefenen o.a. door de elektriciteitsvoorziening te staken en alle transport naar West-Berlijn te blokkeren. De Amerikanen en hun bondgenoten accepteerden dit niet en zetten een luchtbrug op om de bevolking te voorzien van voedsel en brandstof. Op 12 mei 1949 werd de blokkade door Stalin beëindigd.
“Het is zelfs zo veel dat het niet meer mogelijk is om alles boven de stad uit te gooien.”
De snoepdroppings (Candy Dropper) blijven niet onopgemerkt in de Amerikaanse media. Al snel komen grote hoeveelheden snoep en zakdoeken de kant van Halvorsen op. Het snoep wordt ingezameld op scholen en geschonken door fabrikanten. Het is zelfs zo veel dat het niet meer mogelijk is om alles boven de stad uit te gooien. Daarom wordt het op 24 december ook uitgedeeld in ziekenhuizen en op feestjes in de Amerikaanse zone.
In totaal zijn er 250 000 parachutes met snoepgoed boven Berlijn uitgeworpen.