Gezocht: Trotse inwoners van Echt-Susteren

07-10-2021

De tentoonstelling Stille Kracht is bijna afgelopen. U heeft nog enkele weken de gelegenheid een bezoek te brengen aan deze expositie die vertelt over het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog. Vrijdag 29 oktober is de sluitingsdatum.

We gaan de komende tijd weer nieuwe publieksactiviteiten ontplooien. We hebben volop ideeën voor nieuwe tentoonstellingen en de voorbereidingen hiervoor zijn al gestart.

Aan het eind van dit jaar plannen we een bijzondere expositie over de gemeente Echt-Susteren met al zijn kernen, gehuchten en buurtschappen. De tentoonstelling heeft de titel “Gruuets” en opent op 27 november. Samen met de andere gebruikers van het Cultuurhuis Edith Stein werken we achter de schermen hard aan het samenstellen van deze expositie.

“Trots kennen we allemaal, maar niets is zo speciaal als dat gevoel van trots voor de plek waar je bent geboren of woont.”

Met collages van foto’s en video’s, verhalen, gedichten en voorwerpen brengen de Heemkundekring Echter Landj, de stichting Dr. Edith Stein, Veldeke Krink Echt en het Museum van de Vrouw een ode aan de Gemeente Echt-Susteren. De fotokring Echt exposeert in de grote zaal op de begane grond recente werken. Het thema van de expositie is “trots”, trots op het Smalste Stukje Nederland. En dat willen we vanuit verschillende invalshoeken tot uitdrukking brengen. Bijdragen van individuele inwoners, verenigingen, clubs zijn dan ook van harte welkom en hun inzendingen krijgen een speciale plek in de tentoonstelling.

Waar zijn wij naar op zoek? Trots kennen we allemaal, maar niets is zo speciaal als dat gevoel van trots voor de plek waar je bent geboren of woont. Dat unieke gevoel zoeken het Museum van de Vrouw en de mede-gebruikers van het Cultuurhuis Edith Stein voor de gezamenlijke tentoonstelling.

Concreet vragen we aan de inwoners ons te laten weten waar zij ‘gruuets’ op zijn in onze gemeente. Is dat de omgeving, de taal, de mensen? Wat is hun favoriete plek in de gemeente Echt-Susteren en waarom? Wat vinden zij bijzonder in hun straat, buurt, dorp? Worden ze misschien blij van een speciale plek in de natuur? Is er een persoon die ze waarderen om zijn inzet, een vereniging misschien of een bijzonder initiatief? Hebben ze een bepaalde herinnering aan iets in hun omgeving die ze nooit meer vergeten?

Via de website en de media roepen wij alle inwoners en verenigingen op een foto of filmpje met een toelichting te sturen naar pr@museumvandevrouw.nl. Ook verhalen zijn van harte welkom. De inzendingen zullen deel uitmaken van de tentoonstelling.

Het zou fantastisch zijn als we veel inzendingen uit alle dorpen, gehuchten en buurtschappen van de gemeente Echt-Susteren ontvangen. Hoe meer inzendingen, hoe gevarieerder en completer het beeld wordt. We hopen dat veel mensen gehoor geven aan onze oproep en hun keuze(s) met ons willen delen.

De eerste ronde loopt tot met 25 oktober. De tot die datum ontvangen foto’s en verhalen worden gebruikt vanaf de start van de tentoonstelling. Tijdens de looptijd van Gruuets wordt de tentoonstelling aangevuld met nieuwe bijdragen. Ook na 25 oktober zijn verhalen dus van harte welkom.