Museum van de Vrouw in Corona-tijd

02-07-2020

Covid 19 heeft de wereld op zijn kop gezet. De maatregelen van de overheid om het virus de baas te blijven, zijn ingrijpend en hebben grote invloed op ons dagelijks leven. De culturele sector is hard getroffen en ons museum is al maanden dicht. Onze collectiebeheerder Dorien van Meel vertelt over haar ervaringen in de afgelopen tijd.

Het was half maart. Ineens moest het museum gesloten worden vanwege de corona-crisis. Het zat er natuurlijk al aan te komen, maar toch hoopten wij dat we  door konden gaan. De handgel stond klaar, de adviezen van het RIVM  hingen overal en onze medewerkers hielden zich zo goed mogelijk aan de regels.

Het bestuur informeerde de vrijwilligers over de sluiting en alle afspraken voor bezoeken en andere activiteiten van het museum werden geannuleerd. De depots gingen op slot maar moesten wel regelmatig gecontroleerd worden op luchtvochtigheid, temperatuur en eventuele calamiteiten. Alle vrijwilligers waren thuis en de vaste medewerkers werkten zo goed mogelijk vanuit hun eigen huis.

“Het was vreemd, onwerkelijk en ook heel jammer elkaar niet te kunnen ontmoeten.”

Het was vreemd, onwerkelijk en ook heel jammer elkaar niet te kunnen ontmoeten. Er werden al snel groepsapps opgestart vanuit de verschillende werkgroepen. Na een aantal  weken begon het bij de meesten weer te kriebelen. Het educatieteam ging, via de app en e-mail weer aan de slag, de ideeën voor de  nieuwe tentoonstelling werden via de e-mail in de werkgroep besproken. Ook de PR-groep startte weer digitaal op en omdat we in deze bijzondere periode toch iets wilden doen voor onze bezoekers, ontstonden de challenges.

Toen onze premier in mei vertelde dat de musea, onder bepaalde condities,  weer open mochten per 1 juni reageerden alle vrijwilligers en medewerkers blij en van verschillende kanten werd al geïnformeerd of het mogelijk was om het museum weer te bezoeken en hoe dat dan moest. De blijdschap was van korte duur. Omdat ons pand op zo’n korte termijn moeilijk coronaproef te maken is en omdat veel van onze vrijwilligers in de risicogroep vallen, werd besloten de deuren tot 1 september gesloten te houden.

Vrijwilliger Andrej maakte tijdens deze periode eigen mondkapjes.

Intussen hebben we niet stil gezeten en achter de schermen wordt hard gewerkt aan de heropening van het museum.  Het pand wordt coronaproof gemaakt. Op de vloeren komen de looproutes en handgel zal voor onze bezoekers aanwezig zijn. In augustus wordt een mini -tentoonstelling ingericht, de exposities van lokale kunst worden in september hervat en het Wonderkabinet is aangekleed met drie schitterende trouwjurken. Nieuwe activiteiten zullen vanaf het eind van dit jaar ook voorzichtig weer ingepland worden.

Maar ….. we missen onze bezoekers en we missen elkaar. Nu maar duimen dat een tweede golf van het coronavirus geen roet in het eten gooit voor de heropening.

Dorien van Meel