Op bezoek bij Fokeline Dingemans

16-07-2020

Bij haar afscheid als voorzitter van de Stichting Museum van de Vrouw ontving Fokeline Dingemans de Bronzen Medaille van Verdienste van de Gemeente Echt-Susteren voor haar inzet voor het Museum van de Vrouw. Een mooie aanleiding voor een interview met mevrouw Dingemans. Dorien van Meel sprak met haar.

We zijn op bezoek bij mevrouw Fokeline Dingemans. In haar schitterende tuin, aan de Jeker, onder het genot van een heerlijk kopje thee, praten wij over haar, haar onderscheiding en het Museum van de Vrouw.

Fokeline is geboren in Heerlen en woonde in haar jeugd in Geleen. Zij ging naar het Serviam Lyceum in Sittard en vertrok toen naar Leiden om daar te studeren. Na haar studie ging ze aan het werk als conservator bij het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie te Leiden.

In 1970 vertrok zij, omdat haar man in Maastricht woonde, naar de Limburgse hoofdstad. Ze gaf aanvankelijk biologieles op het gymnasium van Rolduc, maar stapte al spoedig over naar het Natuurhistorisch Museum in Maastricht. Eerst als conservator, tenslotte als directeur. Combineren van baan en kinderen, die ondertussen ook geboren waren, was nooit een probleem. Haar moeder vond het heerlijk op te passen en wandelde regelmatig met de kleintjes het museum binnen om mamma gedag te zeggen.

“Dit soort musea zorgen ervoor dat het Cultureel Erfgoed voor de toekomst bewaard blijft.”

Op 3 juli j.l. kreeg zij uit handen van burgemeester Hessels van de Gemeente Echt- Susteren de bronzen medaille van verdienste. Een heel bijzondere onderscheiding die pas voor de derde keer uitgereikt werd. Fokeline geeft aan heel blij te zijn met dit blijk van waardering. Ten eerste omdat hij rechtstreeks komt van de partij waarmee en waarvoor ze de werkzaamheden heeft uitgevoerd en ten tweede omdat het haar de kans geeft om het Museum van de Vrouw weer eens in de schijnwerpers te plaatsen.

Zij vertelt: “Het Museum van de Vrouw is zo bijzonder omdat het de simpele dingen uit het dagelijks leven allemaal bewaard heeft en tentoonstelt in het schitterende pand aan de Plats. Het museum heeft een leuke, zeer grote, collectie. Dit soort musea zorgen ervoor dat het Cultureel Erfgoed voor de toekomst bewaard blijft.”

Fokeline ontving in het Wonderkabinet uit handen van Burgemeester Jos Hessels de onderscheiding.
Bron: ZIPS fotografie.

Stilzitten is, zoals al eerder opgemerkt, niets voor Fokeline. Naast haar advieswerk voor het Museum van de Vrouw is zij voorzitter van de Federatie van Musea in Limburg. Deze federatie is vooral een netwerk voor haar leden. Twee keer per jaar is er een bijeenkomst waar de leden elkaar ontmoeten en waar een actueel thema behandeld wordt.
Verder is zij nog voorzitter van de Vrienden van het RHC en bestuurslid van andere culturele organisaties.

De natuur speelt nog wel een grote rol in haar leven. Thuis geniet ze van haar tuin, de hond, katten, kippen en vogeltjes. Echter werkzaam zijn bij een natuurorganisatie, dat ziet ze niet meer zitten. Zoals ze zelf zegt: “Op een gegeven moment is het genoeg geweest en is het fijn terug te kijken op een hele mooie periode.”