Fotokring Echt exposeert

04-10-2022

Fotokring Echt bestaat 65 jaar en viert dat met een expositie in het Cultuurhuis Edith Stein aan de Plats 1 in Echt. De Fotokring Echt exposeert in het weekend van 14, 15 en 16 oktober in het Cultuurhuis Edith Stein. In de blog geven enkele leden van de Fotokring achtergrondinformatie.

Het was september 2019 toen burgemeester Jos Hessels een eerdere expositie van Fotokring Echt opende. Van het woord corona had nog niemand gehoord, Oekraïne was een vrij land en bij het lezen van het woord energieplafond zou je ook je wenkbrauwen hebben gefronst. In amper 3 jaar tijd is heel veel gebeurd tussen de laatste en komende expositie van Fotokring Echt.

In de afgelopen 65 jaar zijn we met onze club van het analoge “filmrolletje” meegegaan tot de huidige digitale fotografie. Maar toch worden nog voor speciale gelegenheden foto’s afgedrukt. Op speciaal papier, in een authentieke bewerking, goed uitgelicht en met een aparte opstelling/presentatie is dit altijd een bijzondere belevenis.

De expositie in de grote zaal en in het Wonderkabinet van het museum is niet alleen voor fotografie-hobbyisten of de vaste bezoekers van het museum maar vooral ook voor geïnteresseerden die eraan toe zijn om op andere gedachten te komen van al die crisissen.

Er zijn niet alleen foto’s te zien van de Fotokring. Ook deze keer proberen we wederom de leerlingen van het Connect College te enthousiasmeren. Middels een fotowedstrijd met prijzengeld hopen we meerdere foto’s te kunnen presenteren. De prijswinnaars worden tijdens de opening in het Wonderkabinet bekend gemaakt door de voorzitster van de fotobond Limburg, Mary van Rossenberg.

Fotobond Limburg bestaat 100 jaar. Hieraan gekoppeld was een fotowedstrijd met meer dan 400 inzendingen. Onder de 45 best geselecteerden zijn 4 leden van onze club. Deze foto’s verhuizen voor 3 dagen van de bibliotheek Centre Ceramique naar het Cultuurhuis aan de Plats te Echt.

Op dit moment maakt Fotokring Echt met een mini-expositie ook deel uit van “Gruuets”, de tentoonstelling over de gemeente Echt-Susteren in het Museum van de Vrouw. Enkele fotografen van onze club hebben ieder op hun eigen manier “Gruuetse” aanknopingspunten gezocht en uitgebeeld met thema’s zoals natuur, techniek en gebouwen.

“Want zegt ze: sterk word je op het moment dat je op z’n zwakst bent.”

Een van de genodigden om vrijdag 14 oktober bij de opening onze gasten toe te spreken is Saskia Leenders uit Susteren. Degenen die Saskia kennen van haar boek “Dubbel” zullen ook nu weer benieuwd zijn naar haar toespraak.

Deze foto staat symbool voor de donkere, heftige tijd en straalt tegelijkertijd enorm veel power uit. De kracht die haar gevormd heeft in de vrouw die ze nu is.

Alles bij elkaar opgeteld een reden om vrijdag 14 oktober en in het weekend van 15 en 16 oktober een bezoek te brengen aan het Museum van de Vrouw.