Project omschrijving

Museumschatten

Krultang en krultangverwarmer

Vrouwen en hun haar is altijd een veelbesproken onderwerp. Ook kapsels zijn aan mode onderhevig.

Rond 1910 werd lang haar populair. Vrouwen droegen het los en golvend of opgestoken en met veel accessoires erin verwerkt. In de jaren 20, de jaren van de Charlestondans, was het gedaan met de losse krullen. Strakke en korte boblijnen in alle soorten en maten waren de trend! In 1930 blijft de korte bob in de mode, maar dan wel met een twist, letterlijk! Korte krullende bobkapsels waren hot in de jaren 30. Deze krullen werden ook wel “vinger krullen” genoemd. De jaren 40 waren die van de Pin Up Girl; vaak mooie blonde vrouwen die soldaten aanmoedigden om dapper de strijd in te gaan. De haartrend rond deze tijd was dan ook lang gekruld haar. Vaak werd één pluk van het haar opgerold en vastgepind aan één kant van het hoofd. Deze manier van het oprollen en vastzetten van het haar noemen we nu het “victory roll” kapsel.

Om krullen te maken, gebruikte men o.a. een krul- of papillottentang. De tang werd warm gemaakt door hem op een brander te leggen, die gevuld werd met spiritus.

Details

Nummer 13092
Verchroomde krultang en krultangverwarmer. De krultang is 27 cm lang en heeft het opschrift “Made in England”. De krultangverwarmer is een ronde uitschuifbare buis met spiritusbrander en staat op 2 standaardjes die met vleugelklemmetjes zijn bevestigd. Merk Original Quick D.R.G.M.
Afmeting krultang: 27 cm
Afmeting krultangverwarmer: 18 x 5 cm
Circa 1925