Project omschrijving

Museumschatten

Japon

De jaren 20 waren bruisend en vol levensvreugde. Jazz waaide over uit de VS en vanaf 1925 danste iedereen de tango en de charleston. Vrouwen gingen werken in steeds meer beroepen en een grote emancipatiegolf overstroomde Europa. Het motto was ‘pluk de dag!’ Jong was het toverwoord. Jonge vrouwen knipten hun haar af en lieten hun benen zien. De vrouwelijke rondingen hadden afgedaan. Jongeren zorgden ook voor een nieuwe vorm van vrouwelijkheid. Sporten, diëten en kuren waren zeer trendy. 

Ook op modegebied kwam er een grote ommekeer. De strakke korsetten verdwenen en maakten plaats voor losjes vallend ondergoed. Vrouwen hadden alle bewegingsvrijheid en ze konden ook goed dansen in hun cocktailjurk of rechte jurk met franjes en dunne spaghettibandjes. Soms was een jaren 20 jurkje hooggesloten en werd de kraag rijkelijk versierd met kraaltjes, strassteentjes of strikjes. In ieder geval mochten opvallende hoeden, volumineuze verenboa’s en elegante hoofdbanden niet ontbreken in een perfecte jaren 20 outfit. Overdag droeg men eenvoudige kleren, rokken met truien tot over de heupen waren populair. Naast de springerige korte kapsels, pumps met hoge naaldhakken en opvallende make-up was er nog een stijl waar de moderne vrouw zich veelvuldig in liet zien: wijde broeken en mannenoverhemden. Ook hiermee kwam de drang naar bewegingsvrijheid tot uitdrukking.

Details

Nummer 18613
Roze jurk van zijden crêpe. Recht mouwloos model met boothals en aan de zijkanten een split met geplooide losse tussenzetsels. De jurk is versierd met kleurloze, glazen kraaltjes, opgenaaid in cirkelvormen, rechte en meanderende lijnen. De jurk is later voorzien van een grijze voering, wat te zien is aan de machinale afwerking.
Lengte: 106 cm
Circa: 1920