De beste kijktips voor Internationale Vrouwendag.

06-03-2022

Het is bijna Internationale Vrouwendag! Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de sociale, culturele, economische en politieke prestaties van vrouwen wereldwijd. Het is ook een dag waarop gevraagd wordt om gendergelijkheid. Dit jaar is het thema ‘V/M solidariteit’, want niet alleen vrouwen, maar ook mannen hebben een rol in het bevorderen van emancipatie en het nastreven van gendergelijkheid.

Wij hebben een aantal films verzameld die gaan over inspirerende sterke vrouwen om alvast in de stemming te komen voor Internationale Vrouwendag.

1. Hidden Figures (2016)

Hidden Figures is het ongelofelijke verhaal van Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) en Mary Jackson (Janelle Monáe), drie briljante vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst, die werkten bij de NASA.

Ze waren het brein achter een van de grootste operaties in de geschiedenis: de lancering van astronaut John Glenn in de ruimte. Een indrukwekkende prestatie die het land weer moed gaf, de verhoudingen in de ‘Space Race’ volledig op zijn kop zette en de wereld in beweging bracht. Het visionaire trio oversteeg geslacht en ras en inspireerde generaties om groots te dromen.

2. Mona Lisa Smile (2003)

Lerares Katherine Watson (Julia Roberts) geeft kunstles aan Wellesley College, één van de meest prestigieuze meisjesscholen van de VS. Ze heeft een uitgesproken mening over de rol van de vrouw in de samenleving en spoort haar leerlingen aan een eigen mening te ontwikkelen.

Hoewel het verhaal in deze film fictioneel is, bestaat deze school echt.

3. On the basis of sex (2018)

On The Basis Of Sex is het waargebeurde en inspirerende verhaal over juriste Ruth Bader Ginsburg, die in een door mannen gedomineerde wereld haar weg naar het Amerikaans Hooggerechtshof vocht en uitgroeide tot één van de grootste vrouwelijke iconen ter wereld.

Ruth Bader Ginsburg (Felicity Jones) staat in 1971 aan het begin van haar carrière en worstelt met discriminatie op basis van geslacht. Samen met haar man Martin Ginsburg (Armie Hammer) stuit zij op een zaak die haar carrière én het rechtssysteem voorgoed zou kunnen veranderen. Met de onvoorwaardelijke steun van haar gezin probeert zij de zaak in hoger beroep te winnen om een eeuw aan seksisme te veranderen. Ruth Bader Ginsburg heeft enorm veel betekend voor vrouwenrechten en emancipatie wereldwijd.

4. The Iron Lady (2011)

The Iron Lady vertelt het indrukwekkende verhaal van Margaret Thatcher, de eerste vrouwelijke Britse premier en de strijd die ze voerde om gehoord te worden in een wereld gedomineerd door mannen.

Het is een film over macht en de prijs die hiervoor betaald moet worden. Een verrassend en intiem portret van een bijzondere en complexe vrouw, met een alles overstijgende rol van Meryl Streep als The Iron Lady. Meryl Streep wist met haar sublieme rol in The Iron Lady een Oscar en een Golden Globe in de wacht te slepen voor Beste Actrice (Drama).

5. Coco avant Chanel (2009)

Het indrukwekkende levensverhaal van het mode-icoon Coco Chanel.

In haar veelgeprezen hoofdrol geeft Audrey Tautou (Amélie, The Da Vinci Code) gestalte aan het legendarische stijlicoon Coco Chanel. Vanaf haar armoedige jeugd in een weeshuis op het Franse platteland klom ze op tot de hoogste kringen in het chique Parijs. Ze was zangeres, maîtresse, kleermaakster, rebel en werd uiteindelijk hét grote mode-icoon voor moderne vrouwen over de hele wereld.

6. North Country (2005)

“North Country” met Charlize Theron in de hoofdrol, vertelt het waargebeurde verhaal van Aimes, een vrouw die haar man verlaat na huiselijk geweld en probeert een baan te krijgen in een mijnbouwbedrijf om haar kinderen te onderhouden. Helaas wordt ze als een van de enige vrouwen opnieuw misbruikt. Omdat haar klachten worden genegeerd, gaat ze de Amerikaanse geschiedenis in omdat ze de eerste was die een class action-rechtszaak aanspande wegens seksuele intimidatie.

7. Suffragette (2015)

Het krachtige drama van Sarah Gavron is de eerste speelfilm over de werkelijke strijders bij de Suffragettes.

De topacteurs Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Brendan Gleeson, Anne-Marie Duff, Ben Wishshaw en Meryl Streep als Emmeline Pankhurst spelen de hoofdrollen in Suffragette. Het krachtige drama van Sarah Gavron is de eerste speelfilm over de werkelijke strijders bij de Suffragettes. Dat waren niet de hoogopgeleide vrouwen uit de hoogste klassen, maar de arbeidsters die ervoeren dat hun vreedzame protesten tot niets leidden.

De enige kans op verandering die overbleef was radicalisering en geweld. In hun strijd voor gelijke rechten zetten zij alles op het spel: hun banen, hun gezinnen, hun kinderen en hun leven. Maud (Carey Mulligan) was zo’n strijder. Het verhaal van haar gevecht voor vrouwenrechten is meeslepend en schokkend als een thriller; en tegelijkertijd hartverscheurend en inspirerend.