Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing Hemelse Helpers

14 augustus 2019 21:30 15 augustus 2019 00:00

Op woensdag 14 augustus 2019 verzorgt Kitty Jansen-Rompen een lezing over engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg. Zij schetst een beeld van het Limburgse (volks)geloof en de bijbehorende praktijken vanaf de oorsprong en vooral van de periode 1850-1980.

Ruim een jaar geleden werd Kitty benaderd door Frans Pluijmaekers, verzamelaar van devotieprentjes. Hij stelde de vraag of ze hem wilde helpen met een vierde boek over zijn verzameling. Om precies te zijn of zij de prentjes met afbeeldingen van engelen wilde bestuderen en selecteren. Een hele uitdaging met een collectie van ruim zevenhonderdduizend afbeeldingen!

In de christelijke geloofsleer hebben engelen een functie als intermediair tussen God en de mensen en behoren zij tot de wereld van het bovennatuurlijke. Ook in andere religies en rituelen spelen engelen en engelenervaringen een rol, maar dit boek gaat alleen over de katholieke geloofsbeleving in Nederlands Limburg.

“Op de bestudeerde devotieprentjes komen verschillende soorten engelen voor met elk een eigen functie. Het was voor mij vooral interessant om te kijken welke en hoe deze engelen worden afgebeeld, de rol die zij spelen in het katholieke geloof en wat de boodschap van het prentje is.” aldus Kitty.

De lezing is een samenvatting van het boek dat in augustus 2019 verschijnt bij Uitgeverij TIC in Maastricht.

Aanvang: 19:30 uur – Zaal opent om 19:15 uur
Kosten: €5,- p.p. (Incl. koffie/thee – Entree tot het museum is niet inbegrepen)

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden voor deze activiteit.