Project omschrijving

Museumschatten

Hoedenspeld

Een hoedenspeld is een lange rechte pin met een grote knop, die meestal versierd is met steentjes of motieven. Hij wordt op een hoed gedragen als bevestigingsmiddel of versiering.

Aan het eind van de 19e eeuw domineerden grote hoeden met bloemen en veren het modebeeld. Om ervoor te zorgen dat de hoed op het hoofd bleef zitten, werd de hoed vastgezet met lange pinnen, de eerste hoedenspelden. Het spreekt voor zich dat zo’n gebruiksvoorwerp uitgroeide tot een modeaccessoire met veel versieringen en bezet met juwelen.

Later werd de hoedenspeld een goede bescherming voor de vrouw. Door de industrialisatie ging zij buitenshuis werken en moest daarbij ook alleen over straat. De hoedenspeld bleek een goed verdedigingswapen tegen opdringerige mannen.

Ten tijde van WO1 raakte de hoedenspeld uit de gratie. Door een tekort aan metalen werden de hoedenspelden peperduur en onbetaalbaar voor de meeste dames.

Aan het hof is de hoedenspeld altijd in trek gebleven, zowel in lange als korte varianten. Wie kijkt naar de hoeden van Máxima, ziet dan ook de mooiste hoedenspelden voorbijkomen.

Details

Nummer 22766  
Hoedenspeld van metaal, versierd met strass  
Lengte: 24 cm 
Circa 1910