Project omschrijving

Museumschatten

Avondschoenen

De veranderingen in de maatschappij in het begin van de 20e eeuw hadden grote invloed op de mode. Ook de schoenmode veranderde. Tot de jaren 20 waren de schoenen van vrouwen niet zichtbaar. Ze zaten verstopt onder lange jurken. Omdat de rok in de jaren ’20 korter werd, werden schoenen blikvangers.

Dames konden uit verschillende modellen kiezen. Lage pumps om te wandelen of naar het werk te gaan, lage veterschoenen om te sporten, pumps met hoge hakken in allerlei variaties om in uit te gaan en sierlijke bottines met of zonder hoge hakken voor alle mogelijke gelegenheden.

Enkele schoenontwerpers zorgden voor luxe schoenen van verschillende kleuren leer of zijde in opvallende modellen. De ideeën die ze verwerkten in hun schoenen werden later door de fabrikanten overgenomen en in grote hoeveelheden op de markt gebracht.

Dansstijlen zoals de tango en de charleston hadden ook invloed op het modebeeld. Daarbij werden enkel- of wreefbandjes gebruikt, waarmee de schoen om de voet werd vastgemaakt. De dansen waren namelijk nogal uitbundig en zo kon je je schoenen niet verliezen. Ook voor kinderen kon je zulke schoenen met bandjes kopen.

Details

Nummer 00588
Goudbruine damesschoenen met een wreefbandje, dat wordt gesloten met een zwart knoopje. De schoenen zijn van textiel, de binnenvoering is van linnen. De schoenen hebben een spitse neus, een leren zool en een hak van 4,5 cm hoog.

De schoenen werden gedragen door mevrouw Jaspar uit Maastricht.
Maat: 38
Circa: 1925