vrijwilliger tijdens de lockdown

26-02-2021

Iedere twee weken nemen we u mee. De ene keer gaan we het museum in, de andere keer vertellen we iets over gewoontes en gebruiken of hebben we een actueel onderwerp. Deze keer laten we een aantal vrijwilligers aan het woord over hun ervaringen en verwachtingen. Hoe beleven zij de lockdown en …. heel belangrijk voor het museum, komen ze nog terug na deze lange sluitingsperiode.

De eerste vrijwilliger is Emmy. Zij is werkzaam als depotmedewerker. Verder heeft zij een B&B en handelt ze in curiosa en antiek.

Als ik haar vraag hoe ze de coronatijd doorkomt, vertelt ze dat ze vooral veel aan het kokkerellen is. Ze bakt koekjes, bereidt stoofpeertjes en maakt zelf advocaat (ik zal haar naar het recept vragen). Er zijn af en toe nog gasten in haar B&B en ze handelt in antiek/curiosa. Dit lijkt nog het meest op haar werk in het museum. Ze moet dan informatie opzoeken en de juiste waarde van een voorwerp bepalen. De avonden worden gebruikt om lekker tv te kijken. Vooral quizzen en documentaires vindt ze interessant.

Ze geeft aan dat ze niet verwacht dat het museum snel weer opengaat. Cultuur heeft geen prioriteit en de bezoekers moeten toch veilig op bezoek kunnen komen.

Haar collega’s mist ze wel. Dit is dan ook een hechte club die al heel veel jaren samenwerkt. Ze houden wel onderling contact, maar dat is toch anders.

Na de lockdown komt ze zeker terug. Haar vrijwilligerswerk vindt ze veel te leuk en met name wil ze verder met het uitsorteren van het buitendepot.

“Ze mist haar werk als gastvrouw, de gesprekjes met de bezoekers, haar lieve en leuke collega’s en de gezellige sfeer.”

De tweede dame aan het woord is Ria. Zij werkt in het museum als gastvrouw. Ze is getrouwd met Har, maar ook met het museum. Ook haar heb ik een aantal vragen gesteld.

In begin van de lockdown heeft ze het museum heel erg gemist. Ze wist zich geen raad met haar vrije tijd in het weekend. Toch heeft ze de draad weer opgepakt en is samen met haar man leuke dingen gaan doen. Gezellig op bezoek gaan en bezoek ontvangen. Allemaal zo veel mogelijk coronaproef natuurlijk. Har, haar echtgenoot vindt het wel heel gezellig, dat zijn vrouw nu de weekenden thuis is.

Voor Ria mag het museum morgen weer open. Ze is het zat. Het is wel goed geweest. Open die deuren dus maar!!

Ze mist haar werk als gastvrouw, de gesprekjes met de bezoekers, haar lieve en leuke collega’s en de gezellige sfeer. Zeker komt ze terug na de lockdown. Zolang ze zich gezond voelt, wil ze vrijwilliger blijven.

Bron: Museum van de Vrouw.

Haar collega-gastvrouw Henny is vooral heel creatief geworden in deze coronatijd. Ze besteedt haar tijd aan het maken van schitterende glas-in-lood creaties. Ze mist haar vrijwilligerswerk en haar collega’s en verwacht, dat we pas rond Pasen de deuren mogen openen.  Op de vraag of ze terugkomt na de lockdown is het antwoord heel zeker JA. “Het is zo fijn om als vrijwilliger bij het museum te zijn. Dat wil ik echt niet missen.”

De laatste vrijwilliger aan het woord is Miek. Naast dat zij de collectie in beeld brengt, is zij actief als medewerker van de pr-groep, een van de weinige afdelingen in het museum die nog echt aan het werk kan zijn.

Ondanks dat er veel beperkingen zijn door corona, zijn haar dagen goed gevuld.

Niet met vaste dingen maar er is altijd wel iets te doen, in en om het huis, wat uitgebreider koken dan normaal, taarten bakken en een extra wandeling kan ook nooit kwaad.

Het is koffiedik kijken, moeilijk om te voorspellen wanneer de musea weer open mogen. Ze hoopt dat we niet in het meest negatieve scenario terecht komen maar zelfs als alles positief uitpakt, denkt ze niet dat musea als eerste van het slot gaan.

Ze mist haar werk als vrijwilliger bij het museum. Een vaste werkdag geeft structuur aan de week. Het is even wennen als dat wegvalt. Het werk bij het museum doet ze met plezier, missen is een groot woord. De wekelijkse ontmoeting met collega’s is wel een gemis. Vrijwilligerswerk doe je toch ook deels voor de contacten en de gezelligheid. Ze blijft het ook zeker nog langere tijd doen.

Met de pr-groep worden voor het museum wel allerlei activiteiten georganiseerd, zoals de challenges, de rubriek raad het voorwerp en de blogs. In de pijplijn zitten nog een aantal nieuwe activiteiten, maar daar vertellen we later over.