Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing Moffenmeiden

18 maart 19:15 21:15

Rianne Oosterom verzorgt op maandag 18 maart 2024 een lezing over moffenmeiden. Oosterom is journaliste en schrijfster van een boek over dit onderwerp. 

In de dagen vlak na de Bevrijding, wanneer Nederland bijkomt van vijf lange oorlogsjaren, worden meisjes die omgingen met Duitse soldaten kaalgeschoren of kaalgeknipt door een uitgelaten menigte. Waarom gebeurt dit? En wie doen eraan mee? 

In een reis door Nederland spreekt Rianne Oosterom met ooggetuigen, spit ze archieven door en ontdekt ze het laatste slagveld van de Tweede Wereldoorlog: het vrouwenlichaam. Door ‘moffenmeiden’ kaal te knippen, maakte Nederland zich van vreemde smetten vrij. 
De vaak schrijnende verhalen worden verteld vanuit drie perspectieven: de meisjes, de daders en de omstanders. Met haar speciale aanpak zoekt Oosterom naar antwoorden: waar komt het gebruik van het kaalknippen vandaan? Wat was het doel? Gebeurde dit overal? Welke gevolgen heeft dit gehad voor de betrokkenen?  
Meer weten? Kom naar de lezing en laat u meeslepen in de verhalen over een van de laatste taboes van de Tweede Wereldoorlog. 

Aanvang: 19:30 uur – Zaal opent om 19:15 uur 
Kosten: €10,- p.p. (Incl. koffie/thee – Entree tot het museum is niet inbegrepen) 

Aanmelden

Reserveren kan tot 15 maart via het formulier of per mail info@museumvandevrouw.nl.  

    Velden met een * zijn verplicht.

    Let op: Uw reservering is direct definitief indien u van ons geen tegenbericht heeft ontvangen.