Wisselexpositie

Transiency

Jef Paepen is een autonome fotograaf die zich – ondanks zijn fotografieopleiding – als autodidact omschrijft. In de fotostudio creëert hij voornamelijk portretten en conceptuele beelden. In een poëtische vormgeving focust hij op intimiteit en gevoeligheid, weerspiegeld door de zuivere vorm van het naakte lichaam dat hij gebruikt als een symbool van puurheid.

Met schijnbare eenvoudige middelen brengt hij de toeschouwer op een dwaalspoor. Een vrouwelijk naaktmodel, de nauwelijks zichtbare ruimte van een fotostudio, licht en schaduw, het harde maar immer subtiele zwartwit en de korrel van het fotopapier zijn de middelen, waarvan hij zich bedient.

Jef-Paepen-Kunstwerk-Tentoonstelling

“Huid kan droge, gebarsten materie worden, een figuur wordt weleens gefragmenteerd zodat we de identiteit van het model als problematisch ervaren.”

Admiration-Kunstwerk-Jef-Paepen

Zijn foto’s zijn nooit alleen maar een afbeelding van de werkelijkheid. Er is altijd een vorm van transformatie en vertekening. Huid kan droge, gebarsten materie worden, een figuur wordt weleens gefragmenteerd zodat we de identiteit van het model als problematisch ervaren. Verwarring en twijfel zijn immers van alle (moderne en postmoderne) tijden. Soms zijn de ogen van de vrouwen gesloten, hun gezichten afgewend. Er wordt zo hardnekkig gezwegen dat de gestalten helemaal door het papier worden opgeslokt.

De esthetische naaktfiguren met hun fragiele uitdrukkingsvormen zetten de toeschouwers aan tot reflectie en dwingen hen tot nadenken over de interactie tussen menselijke relaties en over hun ‘condition humaine’. Ze vertellen een gelaagd verhaal, waarvan de titel iets van de mogelijke betekenis onthult.

Door de vele structuurlagen die over en onder elke figuur worden gelegd, krijgen de beelden een korrelig en aanraakbaar aspect, dat houtskool oproept. Dit alles verleent het geheel een tijdloos karakter.