Wisselexpositie

Op z’n Zondags

Onze manier van leven is in de laatste eeuw drastisch veranderd. Familie, huishouden, werk, vrijetijdsbesteding, ons dagelijks leven is niet te vergelijken met vroeger. Het ouderwetse gezinsleven met de zondag als hoogtepunt van de week is verdwenen.

Zondag is ook nu nog een bijzondere dag maar kerkgang en familiebezoek zijn geen verplicht onderdeel meer. Voor de meeste mensen is het een vrije dag, een dag om je niet druk te maken en lekker een beetje uit te rusten. Misschien wat kleine klusjes doen of dingen waar je door de week niet aan bent toegekomen. En een bezoekje aan familie of vrienden als je daar zin in hebt.

“Voor de meeste mensen is het een vrije dag, een dag om je niet druk te maken en lekker een beetje uit te rusten.”

Ook op kledinggebied gelden andere normen. Wie kent nog “zondagse kleren”? Tot ver in de 20e eeuw had iedereen een nette outfit voor de zondag. Die kwam ook bij speciale gelegenheden als bruiloften en feesten van pas.

Niet alleen gebruiken veranderen. Ook mode is sterk aan verandering onderhevig. Iedere tijd heeft zijn eigen kenmerken. In de laatste decennia heeft zelfs elke groep zijn eigen mode.

In deze expositie een beeld van “zondagse jurken” uit opeenvolgende periodes in de 20e eeuw. In de vitrines accessoires uit die tijd.