Wisselexpositie

Gruuets

Gruuets is een tentoonstelling over de gemeente Echt-Susteren.

De karakteristieke dorpen, de afwisselende natuur, de rijke lokale historie en de recreatieve mogelijkheden in het smalste stukje van Nederland vervullen ons met trots. Trots zijn we ook op het rijke verenigingsleven, de bloeiende bedrijvigheid, de van oudsher bestaande ondernemingen en de nieuw gevestigde, de scholen en niet te vergeten onze spreektaal, ons dialect.

Met collages van foto’s en video’s, verhalen, gedichten en voorwerpen brengen de Heemkundekring Echter Landj, de stichting Dr. Edith Stein, Veldeke Krink Echt, de Fotokring Echt en het Museum van de Vrouw een ode aan de gemeente.

“Bön trots op wo se van aaf kömps
Qua hoes, volk en taal
Blief ummer troew aan dichzelf
Den kömp se d’r waal”

Laura Theunissen

De oude en nieuwe foto’s geven een verrassend beeld van de gemeente en al haar kernen. Video’s laten het verleden herleven en gedichten, spreuken en raadseltjes tonen de rijkdom van ons dialect. Ook is er aandacht voor het levensverhaal van Edith Stein en wat zij betekent voor Echt. De getoonde voorwerpen komen uit de collectie van het museum en zijn grotendeels afkomstig uit onze gemeente.

In de tentoonstelling zijn ook de inzendingen te zien van inwoners, verenigingen en bedrijven met verhalen en foto’s over gebeurtenissen, personen of plekken, waar men trots op is.

Nieuwe inzendingen zijn nog altijd welkom en kunnen gestuurd worden naar pr@museumvandevrouw.nl