Wisselexpositie

Afrika in Beeld, van meisje tot vrouw

Symboliek, tradities en geheimtaal zijn al jong verweven met de levens van meisjes in Afrika. Zo spelen poppen een grote rol in de Afrikaanse cultuur.

Ze zijn dan ook in veel variëteiten te zien in de tentoonstelling. Van eenvoudige speelpoppen voor kleine meisjes tot beeldjes als symbool of als geluksobject.

Maar niet alleen poppen vertellen een verhaal. Zorgen, klachten en verlangens worden verwoord in sieraden, stoffen of aardewerk. Zo kennen de meisjes in zuidelijk Afrika de geheimtaal om met kralensnoeren en schortjes in kleurtaal een liefdesbrief te ontwerpen. En geweven stoffen vormen het bewijs dat een meisje klaar is voor het huwelijk. Eenmaal getrouwd maak je via een potdeksel met symbolen je relatieperikelen duidelijk voor je partner en omgeving.

Tentoonstelling Afrika In Beeld Afrikaans Beeldje

“De tentoonstelling ‘Afrika in Beeld’ in het Museum van de Vrouw neemt je mee naar de sprekende cultuur van Afrika. Bijzondere beeldtaal, groot vakmanschap en eeuwen aan tradities.”

Tentoonstelling Afrika In Beeld Afrikaanse Poppen

Beelden, sieraden en textiel illustreren de uiteenlopende facetten van het opgroeien. De ontwikkeling van meisje tot vrouw en de in bepaalde culturen belangrijkste fase: moeder worden én zijn.

De tentoonstelling ‘Afrika in Beeld’ in het Museum van de Vrouw neemt je mee naar de sprekende cultuur van Afrika. Bijzondere beeldtaal, groot vakmanschap en eeuwen aan tradities.

De expositie is te zien op de begane grond en derde verdieping.

Audiotour en catalogus

Een audiotour en een catalogus voorzien de tentoonstelling van nadere toelichting en achtergrondinformatie. De audiotour is gratis beschikbaar via de izi.travel app op je mobiele telefoon. Neem je eigen oordopjes mee. De catalogus is te koop in de museumwinkel en te bestellen via info@museumvandevrouw.nl.

Catalogus € 5 in de winkel, € 10 bij verzending (binnen Nederland)