Project omschrijving

Museumschatten

  • Picknicktrommel in hoes
  • Picknicktrommel in hoes

Picknicktrommel in hoes

Picknicken is eten in de buitenlucht. Het woord is afkomstig van het Franse pique nique en wordt al sinds de 17e eeuw gebruikt. Pique betekent ‘iets uitkiezen’ terwijl nique een ‘kleinigheid’ betekent. Het verwijst dus naar de verschillende soorten voedsel die op een kleed worden uitgestald en waaruit de gasten kunnen kiezen.

Hoewel het een van oorsprong Frans woord is, doet de Nederlandse schrijfwijze vermoeden dat het woord aan het Engels is ontleend. In het Engels schreef men voorheen picknick, tegenwoordig picnic.

Picknicken is een van oorsprong Engelse bezigheid. Hoewel het vaak slecht weer is in Engeland, grepen en grijpen ze toch iedere vrije middag aan om in the country een dekentje uit te spreiden en daar sandwiches en andere lekkernijen te eten. Meestal wordt dit gegeten vanaf echt porselein, dat samen met een thermoskan thee of koffie en bestek in een grote rieten mand of koffer wordt meegenomen. Natuurlijk worden al deze voorwerpen ook voor kinderen gefabriceerd, zodat zij het picknicken na kunnen spelen thuis in de tuin. Immers jong geleerd, is oud gedaan.

Details

Nummer: 18360
Picknicktrommel voor kinderen. Het is een rond blik dat aan de zijkant sluit met een deksel en een ring. De trommel zit in een donkergroene vilten hoes, die aan de zijkanten afgewerkt is met zig-zag-versieringen en aan beide zijden sluit met een bruin koordje. Aan de hoes is een bruin leren draagriem bevestigd. De hoes is voorzien van een borduurpatroon van bruine takjes en blaadjes in kruissteek.
Afmeting: 30 x 10 x 10 cm
Circa 1890