Project omschrijving

Museumschatten

  • foekepot

Foekepot

Een rommelpot of foekepot is een oud volksmuziekinstrument. Een rommelpot wordt geclassificeerd als membranofoon. Door het midden van het vlies wordt een stokje gestoken en vast bevestigd. Dit stokje is bestreken met hars. Het stokje wordt in de hand genomen en met een wrijvende beweging in trilling gebracht. In zekere zin is een rommelpot dus ook een strijkinstrument. De trilling wordt overgedragen op het vlies. De pot dient als klankkast en versterkt het geluid. Het resultaat is niet erg welluidend: een soort frroep geluid, dat als een astmatische hijg beschreven kan worden. Dit geluid wordt in Nederland gebruikt als ritmische begeleiding bij solozang. 

In sommige streken werd er op oudejaarsavond met de rommelpot van huis tot huis getrokken. Het volgende liedje werd dan gezongen: 

Rommelpotterij (frroep), rommelpotterij ( frroep) 
geef me een centje en dan ga’k voorbij 
‘k heb geen geld om brood te kopen 
daarom moet ik met de rommelpot gaan lopen.( frroep) 
rommelpotterij, rommelpotterij, 
geef me een centje dan ga’k voorbij 

In Spanje worden rommelpotten nog steeds gemaakt. Ze worden gebruikt bij het zingen van kerstliedjes.

Details

Nummer 13741 
De rommelpot of foekepot is gemaakt van een aardewerk kruik zonder bodem, die van boven afgesloten is met een blaas. Om deze op zijn plaats te houden, is er een touwtje omheen gebonden. In het midden van de blaas zit een gat met daarin een houten stokje. Het exemplaar op de foto komt uit Spanje.
Circa  2000