Raad het voorwerp

Bij het Museum van de Vrouw hebben we een heel uitgebreide collectie. Veel voorwerpen zijn voor de meesten van ons goed herkenbaar. Oma gebruikte het, moeder had het of we kennen het gewoon, omdat we het zelf gebruiken.

Echter, het museum heeft ook veel voorwerpen die we niet direct herkennen. Graag willen we u meenemen naar dit deel van onze collectie. Iedere twee weken plaatsen we hier een bijzonder voorwerp en u mag aangeven wat u denkt dat het is.

Deel 1

Het eerste voorwerp is nummer 18821 uit onze collectie. Zo te zien is het een metalen voorwerp, maar wat is het? Een paar kleine tips …. 29 november is de feestdag waarvoor dit voorwerp gebruikt wordt. Ooit vertelde de opa van Catootje bij Jan Jans en de kinderen hierover. Meer verklappen we niet.

Veel succes met het raden. De oplossing kunt u tot 17 januari 2021 sturen naar info@museumvandevrouw.nl. Daarna zullen wij u kort wat meer over het voorwerp vertellen.

Nummer 18821 van de collectie is een pannenkoekmes.

Het pannenkoekmes is gemaakt van smeedijzer en loopt aan de bovenkant uit in een haak om op te hangen. De onderkant is 4 cm breed. Op het mes is een messing plaatje bevestigd met een monogram en een jaartal ( T. H. 1903, en een vlammend hartje). Het pannenkoekmes is 38,5 cm lang.

Gesmeed ijzer was een typisch huwelijksgeschenk.

Herkomst: collectie gemeente Echt nummer 612.

Deel 2

Nummer 1772 is een heel bijzonder voorwerp uit 1890. Op het eerste oog lijkt het een gewoon schilderijtje, maar als u goed kijkt, ziet u meer. Wij zijn heel benieuwd of u weet wat het is en waarom het gemaakt werd (er zijn twee heel verschillende redenen).

Veel succes met het raden. De oplossing kunt u tot 25 januari 2021 sturen naar info@museumvandevrouw.nl. Daarna zullen wij u kort wat meer over het voorwerp vertellen.