Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Verhalende paspoorten in het Museum van de Vrouw

8 september 2020 13:00 31 december 2020 18:00

Marijke Leertouwer is kunstenaar, liefhebber van oude spullen met een verhaal (oftewel “hoarder”) en amateur genealoog. Deze 3 kenmerken komen samen in haar serie assemblages “Stille Getuigen”, die tot eind december in het museum te zien is.

Het begon allemaal met een bezoekje aan een brocante in Triëst, Italië in 2008 waar zij 2 oude paspoorten vond van een Italiaans echtpaar. De paspoorten waren gevuld met prachtige stempels en zegels uit Libanon, Egypte en Syrië. Nader onderzoek wees uit dat de man van het paspoort kapitein was geweest op een passagiersschip.

Een aantal jaar bleven deze paspoorten in de kast liggen en werden er alleen uitgehaald om af en toe in te kijken. Totdat ze in 2016 weer 2 oude paspoorten vond. Het waren 2 paspoorten van een vrouw uit Canada. Het oudste paspoort had een vrolijke foto van een jonge dame die zin in het leven heeft.

De jacht op oude paspoorten was geboren! Er volgden exemplaren uit diverse Europese landen maar ook van verder weg.

Marijke vond het vreemd dat deze paspoorten zomaar te koop aangeboden werden. Was er dan niemand meer in de familie die deze erfstukjes wilden bewaren?

Ze besloot om een soort monument voor deze “vergeten mensen” te maken in de vorm van een assemblage waar het paspoort op tentoongesteld zou worden. Naar aanleiding van de informatie in het paspoort en achtergondinfo over de geboorteplaats of woonplaats werden bijpassende materialen gekozen.

De verhalen bij de paspoorten zijn soms triest, soms hoopvol maar altijd vol van leven.