Textielkunst uit Panama staat centraal in nieuwe tentoonstelling

Ontdek de kleurrijke wereld van de Guna-textielkunst in de tentoonstelling “Mola” in het Museum van de Vrouw te Echt. De unieke collectie van blouses en doeken uit Panama toont traditionele mola’s, rechthoekige panelen van stof die op zowel de voor- als achterkant van een blouse worden aangebracht. Mola’s bestaan uit verschillende lagen gekleurd textiel, waarbij met een techniek van omgekeerde applicatie stukken stof worden weggeknipt om de onderliggende laag zichtbaar te maken.

De Guna

De Guna halen hun inspiratie voor de mola’s uit hun rijke mythologie, de natuur en diverse aspecten van het dagelijks leven, zoals de zee, sport, reclame, religie en zelfs politieke gebeurtenissen. Naast deze thema’s zijn er ook verfijnde abstracte mola’s en ontwerpen waarvan de oorsprong niet altijd duidelijk is. De Guna wonen voornamelijk op de kleine San Blas archipel voor de kust van Panama. De archipel bestaat uit ongeveer 400 eilanden, waarvan er zo’n 50 bewoond worden door een gemeenschap van 40.000 mensen. Door hun geïsoleerde ligging hebben de Guna hun unieke cultuur weten te behouden. De mola’s vormen een bijzondere uiting van hun authentieke traditie en hebben ook moderne kunstenaars geïnspireerd.

Totstandkoming tentoonstelling

Deze tentoonstelling kon worden gerealiseerd dankzij de unieke collectie van Els Mommers. Zij woont en werkt op het prachtige eiland Saba en heeft vele malen de eilanden van de San Blas-archipel bezocht. Tijdens deze bezoeken werd ze hartelijk ontvangen door de lokale bevolking en heeft ze haar verzameling samengesteld. Gastcurator Gi Mateusen stelde de tentoonstelling samen.

De tentoonstelling is te bezoeken van 9 augustus t/m 20 december 2024.