Kunstwerk Math Tillie

In 1995 had de huishoudschool in Echt iets te vieren! Met name de realisatie van de uitbreiding van de keukenfaciliteiten van de school. Door deze aanpassing was het vanaf dat moment voor de leerlingen mogelijk om zich ook te bekwamen in restaurantfaciliteiten! Zo’n mijlpaal mocht natuurlijk niet zomaar voorbijgaan. Beeldend kunstenaar Math Tillie uit Peij werd gevraagd om voor een toepasselijke plaquette te zorgen.

Math Tillie (11 juni 1931 – 2 februari 2019) was van origine leraar van beroep en beoefende het beeldhouwvak als hobby. Joop Utens uit Echt leerde hem de fijne kneepjes van dit mooie vak. Meer dan 30 jaar was Math meerdere keren per week te vinden in het atelier van de firma Joop Utens. Zijn kunstwerken zijn zondermeer van hoge kwaliteit, met een professionele uitstraling. Het kunstwerk dat hij voor de huishoudschool maakte, is gemaakt uit Belgische hardsteen en toont diverse onderdelen van de vakken waar de leerlingen onderwijs in kregen. Rechtsboven zijn vele ingrediënten te zien waarmee gewerkt werd.

Op het moment dat de huishoudschool aan de Julianastraat haar functie verloor en het gebouw afgebroken werd, kwam de plaquette via enige omzwervingen weer bij de kunstenaar terecht.

Om te voorkomen dat deze Echter schoolgeschiedenis verloren zou gaan, besloot de familie Tillie, dit kunstwerk, na het overlijden van Math, te schenken aan het museum voor de Vrouw. Hierdoor zal dit kunstwerk voor de gemeente Echt-Susteren niet verloren gaan en een plaats krijgen in het Cultuurhuis Edith Stein.

Op 21 oktober om 16.30 uur zal deze plaquette onthuld worden door wethouder Peter Pustjens.

Foto uit 1995: Math Tillie (rechts op de foto) hangt samen met collega Joop Kormelink de plaquette op in de voormalige huishoudschool van Echt.

2019: de plaquette voor het Museum van de Vrouw hangt nu aan een gevel van het Cultuurhuis Edith Stein.